AQ9I3263

Bygger asfaltverk i kulda

– Det er jo kaldt, så det gjelder å kle seg godt. Men i vårt fag er det snøen, ikke kulda, som er problemet.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

Ken Roger Johannessen heiser opp en ny armeringsmatte fra lasteplanet med kranen og fører den bort til betongveggen. Så binder han den sammen med de andre mattene.

– Denne uken har vi begynt hver arbeidsdag med å måke snø. Det er greit at formene er rene for snø, selv om vi har mulighet for å spyle dem med varmt vann for opptining av snø og is før betongen pumpes på plass, sier Johannessen.

GRADESTOKKEN viser åtte minus på Opofte. Kulda biter i fingrene. Men snart skal den gi seg, og da skal det støypes igjen.

Fundamentet til det nye asfaltverket består av flere plater. Hovedfundamentet på cirka 350 kvadratmeter er hele 75 centimeter tykt.

KEN ROGER Johannessen og Henning Tjelta Ellingsen fra Lista Bygg har vært i sving på byggeplassen siden november. Nå bygger de vegger og oppkanter som asfaltverket skal stå på. Så langt har det gått med 45 tonn armeringsjern og nesten 400 kubikkmeter betong.

Det er lagt presenning over en del av området. Under blir det satt opp varmeovner som skal sikre at betongen ikke fryser når temperaturen blir så lav. Asfaltverket blir 25 meter høyt, og må derfor ha et solid fundament å stå på.

OPPDRAGSGIVER er Asfalt Sør. Målet er at asfaltverket skal starte produksjon rett over påske og få en produksjonskapasitet på 180 tonn asfalt i timen – som er en vesentlig økning fra dagens nivå..

– Foreløpig utfører vi betongarbeidene til selve produksjonsanlegget, men det prosjekteres og planlegges flere bygg som må på plass for å kunne ha et fullverdig produksjonsanlegg. Disse vil bli utført neste år, sier Jan Richard Johannessen, daglig leder i Lista Bygg.