AQ9I3605

Setter borerekord i bassenget

Lista Bygg renoverer høydebassenget på Varbak, som gir vann til Farsunds befolkning. Blant oppgavene til «boremester» Jonny Helland er å lage et hull gjennom fire meter betong.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Hvor langt har du hatt den inne, spør arbeidsleder Jan Tore Kolnes.

– Åååh, nå spør du. Ja, det er jo fredag i dag, svarer Jonny og ler godt.

Men før han kan starte, må en ny kile på plass. For boremaskinen må stå støtt.

– Jeg har boret mye i mitt arbeidsliv, men aldri gjennom fire meter med ren betong. Men en gang må være den første. Det blir nytt og spennende, sier Jonny, og gjør seg klar.

EN VANNSLANGE er koble til boret. Uten vanntilførsel under boringen, kan det oppstå varmgang. Det tar ikke Jonny sjansen på.

– Hadde dette vært ny betong, ville vi ikke hatt en sjanse uten vann. Men denne er litt mer porøs, sier han, og setter i gang boringen.

Litt bortenfor fjerner Endre Kolnes den runde betongkanten som ligger mellom gulv og vegg rundt hele bassenget. Dermed kan armeringen i det nye gulvet legges helt inntil veggen.

– Gulvet skal stå ferdig om to uker. Så starter vi forskalingen av de nye veggene, som vil spise 25 centimeter av bassenget på hver side, forteller Jan Tore Kolnes.

Fjerdemann fra Lista Bygg som jobber nede i det tomme bassenget er Mohammed Alsik. Han står med en meisel nede i en kum.

BAKGRUNNEN FOR renoveringsjobben er lekkasjer på anlegget over lang tid.

– Bassenget på Varbak er delt opp i to kamre. For ikke å stoppe vannet ut til innbyggerne stenger vi det ene som vi renoverer ferdig før vi begynner på det andre, sier Jan Richard Johannessen, daglig leder i Lista Bygg.

Arbeidet med det første kammeret vil pågå frem til september, mens det andre kammeret etter planen vil stå ferdig til januar neste år.

DET SKAL OGSÅ bygges et nytt tak i betong, som skal støpes på eksisterende gulv og vegger med 25 centimeter vanntett betong.

– Det vil til sammen gå med rundt 850 kubikk med betong og cirka 200 tonn med armeringsstål, sier Johannessen.

Med seg i prosjektet har Lista Bygg flere underentreprenører – Ytterdahl på taktekking, Lindland Maskin på grunnarbeid og Tratec Teknikken på elektro og rør.

DET ER SATT opp en stor kran på byggeplassen, slik at armering og forskaling kan prefabrikkeres og løftes inn i bassenget som en ferdig konstruksjon.

– Veggene er seks meter høye, så det er enklere å bygge dette ferdig på utsiden først og så heise det på plass, sier Johannessen.