Forskaler veggene til nytt jodlager
I Lundevågen i Farsund reiser tre mann fra Lista Bygg brystningsmuren til det som skal bli et lager for jod.
Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
– Akkurat nå jobber vi med å forskale. Veggene er i betong med isopor i midten. Dette kalles kjerneisolert og gjøres for å holde krav til varmetap i bygg, sier Jan Tore Kolnes.
Han har nettopp avsluttet lunsjen i containerbrakka. Nå er det på med solbrillene og frem med hammeren.
– VI MÅ FÅ ferdig muren til stålet kommer. Så her er det bare å stå på, sier Kolnes.
Arbeidskollega Steffen Lindtner manøvrerer kranbilen og heiser på plass en tung forskalingsplate. Tredjemann, Mohammed Alsik, skjærer til en armeringsmatte som skal brukes i muren.
Lagerhallen som oppføres vil være på rundt 600 kvadratmeter. Oppdragsgiver er Farsund Båt & Motor AS.
Bygget vil ligge litt utenfor det området som i dag brukes til lagring av båter.
I HALLEN SKAL det lagres jod, som skal fraktes til GE Healthcares fabrikk i Spangereid og brukes i produksjonen der.
Høyden innvendig på hovedbygget er 5,8 meter, mens den blir 3,8 meter på en mindre del. Det blir bygget lasterampe med to porter, slik at to lastebiler samtidig skal kunne kjøre inn og hente nye forsyninger.
En del av bygget blir oppført med lavere takhøyde, slik at den en del kan bygges om til kontor – hvis det senere skulle bli annen bruk i bygget. Det er denne delen som skal benyttes som hurtiglager for jod.
JODEN KOMMER i fast form. Den setter seg i bigbagene og blir rimelig hard. For å kunne benyttes i produksjonen til GE Healthcare, må joden derfor gjennom en bearbeidelsesprosess som får innholdet løsere.
Planer er at det alltid skal være en viss mengde på hurtiglager i Lundevågen som kan hentes på kort varsel.
– Det spesielle med dette bygget, er at vi skal bygge en lukket kum på to ganger tolv meter til å fange opp eventuelt innvendig vannsøl, sier Kolnes.
KUMMENS FUNKSJON er å fange opp vann som brukes i slukningsarbeidet, hvis det skulle begynne å brenne i hallen, samt for å fange opp generelt vannsøl. For å sikre at ikke noe skal kunne renne ut, settes dørene på en 5 centimeter oppkant og portåpningene løftes for å unngå forurensende utslipp, ettersom jod er giftig og meget miljøfarlig.
Fundamentene på bygget ble støpt rett før påske. Når betongarbeidene er ferdige og stålkonstruksjonen er på plass, monteres tak og sandwichplater på veggene.
– Planen er å overlevere bygget før sommerferien, sier Kolnes.