AQ9I0341

Har gjenreist byens stolthet

Med Lista Bygg som hovedentreprenør, er byens gamle sykehus forvandlet fra en bygningsmessig skamplett til arkitektonisk smykke som rommer 29 leiligheter.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Dette er blitt knakende bra! Vi la en fremdriftsplan før vi startet for halvannet år siden, og den er fulgt til punkt og prikke. Ja, det har nesten glidd for godt, smiler Jan Richard Johannessen, daglig leder i Lista Bygg.

Stolt viser han oss rundt i det ferdigstilte bygget. Hver eneste leilighet på Varbak Vju er velsignet med en utsikt som tar pusten fra de fleste. Det er valgt kvalitetsmaterialer over hele bygget.

ENSTAVSPARKETT i eik fra Kährs i alle oppholdsrom, trestavsparkett på soverommene, påkostede kjøkkenløsninger og 60×60-fliser i gang og på alle bad.

Flisene i de to oppgangene gir bygget et eksklusivt preg. Over parkeringskjelleren foran bygget, som rommer én biloppstillingsplass til hver leilighet, er det anlagt flotte uteområder. Beboerne vil også disponere en felles leilighet og et stort oppholdsrom med kjøkken og toalettfasiliteter, som kan brukes til feiringer av ymse slag.

– Her er det ikke spart på kruttet, slår Johannessen fast.

MÅLT I KRONER er Varbak Vju-prosjektet Lista Byggs største oppdrag noen gang. En rekke lokale underleverandører har vært i sving – Ytterdahl på ventilasjon og tekking, Modalsli Rør på rør, LRE Elektro på elektro, M. Janke Flis på flislegging, Thomas Turner på muring av teglstein og Br. Nygaard på malingsarbeid.

Grunnarbeidene er gjort av Aas & Høiland. Kjøkkenløsning er fra Strai Kjøkken, baderomsflisene kommer fra Modena og heisene er levert av Schindler.

Betong-, tømrer- og monteringsarbeid er det Lista Bygg selv som har stått for.

– AT TING HAR gått så smertefritt, kan vi takke den gode gjengen av samarbeidspartnere for. Alle på byggeriet har hatt samme innstilling: Dette skal vi få til og vi skal hjelpe hverandre. Det har aldri vært noen sure miner, og det har mye å si i et slikt prosjekt, sier Johannessen.

Verken Lista Bygg eller underleverandørene har trengt å ha arbeidere jobbende på overtid.

– Det tyder på god planlegging og gjennomføring. Vi har dessuten hatt en grei tone med byggherren, noe som har gjort prosessen veldig lett. Han har vært løsningsorientert og tatt raske beslutninger. Det har bidratt til at vi har klart å holde fremdriftsplanen, poengterer Johannessen.

VARBAK VJU HAR en bygningsmasse på rundt 4000 kvadratmeter. Selv om betongskallet fra det tidligere sykehuset holdt veldig god kvalitet, måtte Listas Bygg supplere bæresystemet med forsterkninger her og der.

– Men totalt sett har vi hatt få overraskelser med det gamle bygget. Vi har isolert ekstra på utsiden, satt opp en vedlikeholdsfri fasade og fôrt på innvendig med 15 centimeter. Resultatet er leiligheter med veldig høye isolasjonsverdier – klasse A i toppetasjen og klasse B i de andre etasjene, sier Johannessen.

Mens de tre leilighetene på toppen har vannbåren varme i gulvene, er det lagt varmekabler i resten av boenhetene.

– LØSNINGEN ER kjempegod. Varmetapet i leilighetene er minimalt, sier Johannessen, som virkelig føler han har lagt sjela si prosjektet.

– Dette bygget er viktig for byen og for oss i Lista Bygg. Vi har vært veldig opptatt av det estetiske, og gjort justeringer – av og til for egen regning – når det har vært nødvendig. Men når vi ser hvordan Varbak Vju er blitt, kan vi ikke føle noe annet enn stolthet. Jeg er kjempefornøyd, og det håper jeg byggherren og de som skal bo der også er, sier Johannessen.