AQ9I7202 (1)

Sørlandsidyll i ren betong

Valdis-Iren Pedersen ønsket seg et vedlikeholdsfritt feriested. Den gamle hytta ble revet og erstattet med et skjærgårdsparadis i kjerneisolert betong.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Byggeprosessen har vært kul og resultatet er bedre enn jeg så for meg. Flere av dere som har jobbet her er faktisk blitt våre venner, sier Pedersen, og nikker til daglig leder Jan Richard Johannessen i Lista Bygg.

Han har tatt turen til Viken i Spind for å beundre sluttresultatet av fire års jobbing.

– Vi begynte med båthuset. Så tok vi hytta. Den sto ferdig i fjor sommer. Og nå har vi laget brygge. Det spesielle med prosjektet er at alt er i betong, sier Johannessen.

DEN OPPRINNELIGE hytta ble oppført av rivingsmaterialer rett etter krigen av Valdis-Iren Pedersens bestefar, som var byggmester i Farsund.

– Han var opptatt av gjenbruk. Blant annet benyttet han noen gamle vinduer fra kirken i Farsund, sier Pedersen.

Kirkevinduene er nå restaurert og blitt en del av stua. Men ellers var det lite å ta vare på.

– DET ER RIMELIG mye vær her. Orkanen Knut blåste ut alle vinduene på veggen mot sjøen og løftet taket på hytta. Da vi skulle bygge ny, måtte vi tenke annerledes. Betong er solid, kult og vedlikeholdsfritt, sier Pedersen.

En oslobasert arkitekt tegnet hytta og håndterte alle byggesøknader. Mesteparten gikk igjennom.

Les også: Drømmehytte i betong

– De eneste føringene vi fikk var at bygningene måtte være i mørke naturtoner og at alle sårene i landskapet etter byggingen måtte revegeteres. For oss var ikke det noe problem. Jeg er opptatt av å bevare landskapet og hele biotopen. Materialvalget på hytta, var det ingen som la seg borti, sier Pedersen.

HYTTA ER BYGD i to etasjer og har en grunnflate på rundt 100 kvadratmeter. Den utvendige muren er kjerneisolert med 10 og 12 centimeter betong på sidene og et lag med 15 centimeter isopor i midten.

Inne i hytta er stilen røff, med tak av OSB-plater, gulv av pusset betong og gjenbruksmøbler i alle rom. Hytta har totalt fire soverom, to bad, en romslig stue med en fantastisk utsikt mot Spindsfjorden.

Les også: Bygger betongbrygge foran badstua

SVØMMEBASSENGET på forsiden er omgitt av plattinger og trapper – selvfølgelig i betong. Det samme er båthuset, som ligger noen meter nedenfor.

Og bak hytta dyrker Pedersen bær, frukt og grønnsaker.

Hun bor like utenfor Drammen, der hun jobber som lærer. Alle skoleferier tilbringes på hytta.

– Mens andre står i stigen og maler hytta, kan jeg kose meg og gjøre akkurat det jeg har lyst til. Jeg har sjela mi her. Jeg pleier å si at jeg bor i Drammen, men lever i Farsund, sier Pedersen.